For oss som liker fotografi, er det er en plage å se skurrete bilder av konserter og festivaler, fyrverki og matbilder med hard blitz. Vi vil alle dokumentere fine øyeblikk på ferie sammen med venner, men vi vil jo at bildene skal være gode. Et vakkert bilde av et vakkert øyeblikk kan vise minnet rettferdighet, mens et mørkt og kornete bilde av en drink ikke viser hvor morsom kvelden faktisk var. Man trenger ikke å ha gått på skole for å kunne ta gode bilder, også under dårlige lysforhold. Her kan du lese om tre tips om faktorer som utgjør en stor forskjell i et enkelt bilde, og gjelder for alle typer kamera, til og med mobilkamera.
Benytt deg av tilgjengelig belysning
Uansett hvor vi er, er det alltid noe lys tilgjengelig. Mellom sterkt sollys og svakt, gult lys fra gatelykter i nattemørket finner vi lys vi kan bruke til å lage en fin stemning i et bilde. Før du vurderer lyset der du er, tenk på hva du vil at bildet skal vise. Er svaret et portrett av en venn eller kjæresten, må man dirigere modellen sin slik at lyset faller på ansiktet, helst over øynene. Et svakt lys fra en gatelykt i en ellers bekmørk bakgrunn skaper et nesten poetisk bilde. Hvis man er ute i sollys, er det helt nødvendig at personen man tar bilde av ikke har ryggen mot sola! Så lenge det er sollys på personen eller objektet du vil fotografere, kan det ikke gå galt. Hvis man føler at mobilkamera ikke leverer tilstrekkelig, kan man investere i et digitalt reflekskamera. De er ikke kompliserte å lære seg, og med små forbrukslån kan man kjøpe et godt kamerahus og en linse som passer til et bredt bruksområde.
Bakgrunnen
Uansett hvor du tar bilder, på stranden, på en konsert eller i gata, er det alltid noen bakgrunner som er bedre enn andre. En gylden regel er at bakgrunnen ikke burde være for rotete, slik at fokuspunktet i bildet ikke forsvinner i et kaos av farger og andre objekter. Hvis man tar et portrett eller gruppebilde, bør det være en avstand mellom bakgrunnen og personen eller personene. Det bør også være minimum én og en halv meter mellom fotografen og objektene. Med en kortere avstand blir proporsjonene forvridde og urealistiske. Hvis man ønsker et nærbilde, kan man heller klippe i bildet i et redigeringsprogram etterpå.
Blitz i dagslys gir en stilig effekt
Et siste tips som får bilder tatt av hobbyfotografer til å se profesjonelle ut, er et kreativt triks med blitz. Du tenker kanskje at det ikke er nødvendig med blitz i dagslys, men prøv det ut å se hvilken effekt det gir! Her er det veldig viktig med avstand mellom kamera og objekt, slik at ikke lyset brenner bildet, altså skaper hvite flekker. En meter i avstand er standard for bruk av blitz.