Krig er en fryktelig ting og det er også veldig problematisk rent profesjonelt sett, i forhold til hvordan man skal nærme seg problemet og hvordan man skal illustrere det. Det aller viktigste man kan gjøre, og som har stor betydning er at man tar bilder av det som skjer, uten å arrangere det eller forandre på bildet etter at det er tatt. Krig er såpass dramatisk og såpass billedlig av seg selv at det trenger ikke hjelp til å illustrere hva det kan forårsake. Det er jo også derfor fotografer som har blitt tatt for å jukse med slike bilder har mistet sine jobber og blitt vanæret som en konsekvens av det.

Det er kanskje ikke noe bilde tatt i krig som viser det mer enn bildet som blir kalt for «Terror of War» tatt av Nick Ut, en vietnamesisk fotograf. Dette er et bilde som ble tatt på slutten av krigen i Vietnam og det viser gråtende barn som løper foran amerikanske soldater i etterkant av et napalmangrep i Trang Bang, i 1972. Det som er spesielt med dette bildet er at det er store kontraster i et og samme bilde. Samtidig som man ser disse barnene gråtende, så ser man amerikanske soldater gå bak de ganske rolig, som ingenting har skjedd. Hva årsakene til det er og hva soldatene har opplevd kan man tenke seg. Dette er jo også et bilde hvor mange kan sette spørsmålstegn på hva fotografens rolle er, om det er etisk riktig eller ikke å ta bilde av en slik situasjon.

Fordi det fører oss til det kanskje mest forstyrrende aspektet av bildet. i midten av bildet så ser man en naken jente løpende og gråtende. Man lurer umiddelbart på hva som har skjedd og hvorfor hun er i den posisjonen, mens de andre barnene ikke er det. Fotografen selv sier at denne jenta ble truffet av napalmen, og at klærne da har blitt smeltet vekk, eller at de har blitt tatt av henne for å beskytte henne mot brenningen. Uansett hva det er så er det et fryktelig bilde å se på. Det er litt interessant å bemerke at mye av debatten i begynnelsen gikk mer ut på om det var forsvarlig å publisere et bilde av en naken jente i krig, mer enn hva som faktisk foregikk. Logikken bak det er vanskelig å forstå, men slik er det nå.

Uansett så er dette et veldig godt eksempel på hva fotografi kan gjøre, og Ut vant Pulitzer-prisen for dette bildet i 1973, og i det samme året så ble krigen avsluttet i Vietnam. Så slike typer av bilder kan helt klart ha en veldig stor effekt på hvordan krig og andre situasjoner utvikler seg.



qusq-lite