Vi er klar over at i begynnelsen av denne serien med viktige bilder så sa vi at vi ikke skulle nevne noen som var nye, som i at de ble tatt de siste 20 årene, men det er noen som på en måte tvinger seg på en, og krever at du ser på det. Sannsynligvis så er dette et bilde du har sett i nyhetene, da det ble tatt i 2015, og det er vel en av de mest tragiske bildene som man har tatt noengang. Dette er et type bilde som virkelig viser de fryktelige effektene av krig og og hva som skjer med menneskene påvirket av det.

Det er bilde av den lille syriske gutten, Alan Kurdi, liggende død på en strand i nærheten av Bodrum i Tyrkia. Det er en 3 år liten gutt, som med sine foreldre, flyktet fra det krigsherjede Syria, for et bedre liv i Europa. Og det som er så utrolig slående med dette er at om man i Europa hadde et bedre system, og om man faktisk kunne hjelpe de som trengte det mer effektivt så ville dette vært unngått. Og så tragisk som bildet av Alan Kurdi er, så blir han stående som et eksempel og som et bilde, billedlig og metaforisk, på den knusende krigen i Syria, som har drept hundre tusenvis av sivile. Det kom som et sjokk i europeiske hjem at noe slikt kunne skje så nære Europa og det som også er tragisk er at han faktisk overlevde krigen, men døde på veien til et bedre liv.

Dette viste effektene og farene som mennesker som flyktet fra krig møtte hele tiden, og det gjorde at europeiske nasjoner og regjeringer måtte revurdere sin politikk. I Tyskland, bare en uke etter at dette bildet ble offentliggjort, så åpnet man grensene og tog fulle av syriske flyktninger kom til Tyskland, og ble møtt av en jublende befolkning. De ter vanskelig å forestille seg at noe som dette kunne skje uten bildet av Alan Kurdi. All politikken og debatten rundt det er en annen diskusjon, men det viser veldig godt og effektivt hvor stor effekt bilder kan ha og hvor viktige de faktisk kan være.

Det er vel ingen som kan se på dette bildet og si at de ikke ble påvirket av det på en eller annen måte, og bare det i seg selv er mye av formålet med fotografi.qusq-lite