Den berømte selfien har vel strengt tatt eksistert siden kameraer ble lette nok til at vi kunne holde dem i hånden, vende dem mot oss for så å knipse et bilde. Begrepet «selfie» er likevel bare noen år gammelt. Selfien er en måte for oss mennesker å få utløp for vår egen forfengelighet på, og det er vel ingenting galt med det.

Mange av oss tar selfies for å laste dem opp på sosiale medier, og vi lyver vel hvis vi sier at vi ikke bryr oss om påfølgende likerklikk og kommentarer. Ønsker du å ta en best mulig selfie, enten du skal dele bildet med andre eller ei, skal vi komme med noen gode tips. Et godt bilde av deg selv kan du tross alt bruke til mer enn bare sosiale medier og sjekke-apper, som for eksempel en digital jobbsøknad hvor du bes sende ved bilde.

Ta høyde for omstendighetene

Grunnlaget for den beste selfie begynner før du i det hele tatt finner fram kameraet. Sørg for at du er veldreid og ser så bra ut som mulig. Enkelte reiser til og med av gårde for å ta hårtransplantasjon, særlig dersom bildet de skal ta skal brukes til viktige formål. En passende bakgrunn for bildet bør også være på plass. Et rotete kjøkken med høye stabler av skitne fat, utgjør et meget dårlig bakteppe for en selfie.

Bruk bakgrunnen for det det er verdt, men unngå klisjeer. Å lene seg mot Det skjeve tårnet i Pisa eller late som om du holder solen i bakgrunnen mellom tommelfinger og pekefiner, kan bli med tankene. En vakker naturbakgrunn er imidlertid ikke feil.

Kropp og ansikt

Når det gjelder kroppen din, er det mange faktorer å ta høyde for. Sørg for å posisjonere armene dine slik at de ikke kommer med på bildet, selv om dette kanskje er noe vanskelig. Her kan du med fordel jobbe med vinklingen, eller eventuelt bruke cropping-funksjonen hvis kameraet ditt har dette.

Angående ansiktet, bør du vurdere om du ikke skal droppe solbrillene. Mest sannsynlig har du ganske vakre øyne! I tillegg er det noe som heter å «smile med øynene», noe som krever et genuint lykkelig ansiktsuttrykk for å få til. Her gjelder det å mane fram at autentisk smil idet du tar bilde, slik at du utstråler faktisk lykke.

Kanskje må du på forhånd tenke på noe som gjør deg glad, virkelig visualisere det i hodet ditt, slik at du får uttrykt det. «Fake it till you make it», med andre ord. Det er også viktig å være seg selv. Trutmunn og hippie-tegn er ut, forsøk heller å smile som om du ikke blir tatt bilde av.qusq-lite