Det finnes enkelte bilder som i høyeste grad er iøynefallende, og som vi ofte ikke klarer slutte å glo på. Dette er bilder som en fotograf har klart å ta i et bestemt øyeblikk, med millisekunders presisjon. Ofte viser disse bildene spesielle situasjoner og mennesker som er midt i en bestemt handling, og som kanskje ikke er oppmerksomme på at de blir tatt bilde av. «Capture the moment», kaller vi dette gjerne.

Det kan kanskje høres ut som en klisjé, og enkelte vil hevde at det å skulle fange spesielle øyeblikk mest av alt dreier seg om flaks. Andre påstår at det å fange slike øyeblikk handler om prikkfri timing. Eksempler kan være å fange det nøyaktige øyeblikket når en gigantisk såpeboble sprekker, eller når lynet slår ned og tilsynelatende treffer Frihetsgudinnen. Slike fotografier kan få oss til å stirre lenge, som for eksempel når en fotograf har klart å fange øyeblikket idet en hai bryter vannoverflaten.

Alle fotografer ønsker å fange genuine øyeblikk, men ikke alle fokuserer på disse spesielle øyeblikkene som kun forekommer en sjelden gang. Det finnes de som liker å ta kameraet sitt på «burst mode», ta 5000 bilder i løpet av et bryllup – for så å lete igjennom dem for å finne kanskje ett eller to bilder som gir et capture-the-moment-øyeblikk. Dette er dog tidkrevende, og får det hele til å virke planlagt.

Nei, et bilde som kan gå under kategorien capture the moment, er det mange som mener at bør være spontant og ikke planlagt. Når det kommer til fotografering bør fotografens dyktighet skinne igjennom, så får disse spesielle øyeblikkene heller være en uventet bonus når de dukker opp. Heldige øyeblikk er ikke noe en fotograf kan leve av. Du vet dog aldri når de kommer.

Plutselig en dag er du ute i naturen, med kameraet i hånden og sko fra viking på beina, og så gir omgivelsene deg en mulighet til å fange et spesielt øyeblikk. Kanskje en fugl fanger en fisk i nebbet akkurat idet du tar bilde? Det er slettes ikke umulig at du får oppleve noe slikt, men som fotograf må du ikke glemme hva som faktisk gjør deg flink.

Vær klar over hva du tar bilder av

En dyktig fotograf må kjenne sitt motiv, og fokusere på det. Det er viktig å fremheve akkurat de momentene du ønsker å vise fram med et bilde. Kunstmalere ville gitt tilsvarende råd – ikke mal noe unødvendig, og framheve det du vil maleriet skal vise. For fotografers del betyr dette at det spontane og øyeblikkelige, det ikke-planlagte og tilfeldige – ikke er noe du kan belage deg på. Grip sjansen når slike muligheter kommer, selv om du ikke bør vente på dem – uansett om slike bilder dreier seg om flaks eller ei.qusq-lite