Fotografiet som allemannseie

Har du en gryende hobbyfotograf i deg? Fotografi fikk en voldsom popularitet rundt årtusenskiftet, og siden da har mange av oss øvd på å ta gode bilder. Det er en stor forandring fra da gamle slektninger tok bilder med mye blitz og veldig rotete komposisjoner. Vi kan lure på hva som gjorde at kunstformen fotografi så å si ble allemannseie. Var det reflekskameraets inntog? Var det den såkalte hipstermoten som for alvor kom til Norge for cirka femten til tjue år siden? Det er i alle fall sikkert at det er positivt at det å være kreativ er på moten. De siste fem årene har Instagram og andre sosiale medier helt sikkert gjort mye for fotografiets popularitet.

Se bort fra enkle filtre

Hvis du liker fotografering, ser du kanskje på tutorials på Internett. Du har kanskje lastet ned enkle eller mer komplekse redigeringsprogrammer, fordi du har kommet langt forbi de grunnleggende og altfor vanlige filtrene du kan legge over bilder på Instagram. Filtre som dette ødelegger kvaliteten på bildet, fordi det øker kontrasten såpass at mye informasjon forsvinner. Det er ikke mange som tenker over det, men hvis du selv er en fotograf merker du at det er fryktelig irriterende med kullsvarte eller helt hvite flekker innenfor bilderammen.

En annen negativ effekt ingen ønsker på bildene sine, er at de blir veldig kornete. Du tenker kanskje at nettopp dette passer til ryktet som noe hipt som mange mener fotografi har, men denne effekten av filter er ikke den fine typen korn som i analoge bilder. Dette er grovere korn som ødelegger de små detaljene. Derfor styrer vi unna enkle og standardiserte filter, og redigerer heller lys og farger i profesjonelle eller semiprofesjonelle programmer for redigering slik som Lightroom og Photoshop.

Sett sammen et bildegalleri

Vi ser en veldig interessant og positiv utvikling på sosiale medier for tiden. Det er ikke bare de kunstinteresserte som legger mye innsats i vakre og kreative bilder, for nå har dette blitt spredd til å engasjere de fleste av oss. Ikke alle trenger å være interessert i visuell estetikk, men det er ikke vanskelig å se at kreative uttrykksformer er en ferdighet som gir oss mye, uansett hvem vi er eller hva vi jobber med. Det er mulig at kjendiser i populærkulturen, altså kjente fjes i mainstream kultur påvirker oss i denne retningen.

Det ble for eksempel en del oppstandelse da Kim Kardashian West slettet alle bildene på sin profil på Instagram, og senere la ut nye bilder i en helt annen stil. Etter henne har flere fulgt etter. Å sette sammen vakre rammer på Internett og hjemme på veggen, er avgjørende for om bilder blir tatt godt imot eller ikke. Du kan finne rammer i alle materialer og størrelser på Desenio.no. Hvis du vi ha en feed som gjør at du får flere følgere, bør du sette sammen et vakkert galleri. Du kan søke på en lag rekke skuespillere og sangere for eksempel, og se hvordan de har en rød tråd gjennom galleriene sine.qusq-lite